torsdag 7 juli 2011

1 deg, 2 sorters bullar

Hej hej!
Bullar & saft, det är så gott! Och bullar kan man laga väldigt enkelt. Antingen använder man torrjäst, då ska vattentemperaturen vara ca 42-45°, eller färsk jäst (37°) eller så kan man ju använda Dr. Oetkers Jäsblandning. Med den behöver degen bara jäsa en gång och det i bara 15 minuter! Väldigt enkelt och snabbt. Jag lagade en deg och av den gjorde jag två sorters bullar. Rimbobullar och kanelbullar ("kanelknutar"). Jag har aldrig tidigare lagat rimbobullar själv, bara smakat på dem, men dom är såå goda! Baka & smaka och du kommer älska dem! :) Det är vanlig bulldeg (smakar lite som wienerbröd ändå) fyllt med smör, vaniljsocker och socker. När bullarna kommer ut ur ugnen ringlar man över glasyr som man gör utav florsocker och lite vatten.
Rimbobullar och kanelknutar:
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 dl socker
1 tsk salt
1 msk kardemumma
1 ägg
ca 150 g mjukt smör
ca 15-18 dl vetemjöl
FYLLNING:
Till rimbobullarna:
ca 50 g mjukt smör
vaniljsocker
socker
Till kanelknutarna:
ca 50 g mjukt smör
kanel
socker
vaniljsocker
Till pensling:
1 ägg
pärlsocker (till kanelknutarna!)
Till garnering:
glasyr (till rimbobullarna!);
lite vatten blandat med florsocker
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och häll det ljumna vattnet över. Rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, det mjuka smöret och mjölet. Blanda om med handen eller en plast/träslev. Degen är klar när den släpper från bunkens kanter.
3. Låt degen vila i bunken under en bakduk i ca 10 min.

4. Laga under tiden fyllningarna. Blanda ihop smöret med sockret, vaniljsockret (och kanelen). 
5. Ta ut degen på mjölat bakbord, dela degen i två lika stora bitar. Börja med att kavla ut den ena degbiten till en platta. Skär med en degsporre fyrkantiga bitar, lägg på en liten klick med fyllningen på varje bit (den till rimbobullarna), ta upp alla fyra hörn och tryck till, platta lite till och lägg i bullformar. 
6. Gör kanelknutarna; Kavla ut den andra degbiten till en platta. Bred på fyllningen (den till kanelknutarna) på halva plattan, vik över den ena sidan så att degen blir dubbel. Skär några centimeter-tjocka remsor av degen och snurra en remsa i taget, snurra ihop till en knut. (Om du inte vill göra kanelknutar kan du göra helt vanliga kanelbullar genom att rulla ihop degplattan som en rulltårta och sedan skära i bitar och lägga i formar. ) Lägg i bullformar. 
7. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30-45 min. 
8. När bullarna jäst klart och ska in i ugnen, pensla dem med ägg och strö över pärlsocker på kanelknutarna. 
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min. 
10. Laga glasyren till rimbobullarna, rör ihop florsockret med lite vatten. 
11. Låt bullarna svalna och ringla sedan över glasyren på rimbobullarna. 
12. Ät en ljummen bulle med ett glas saft och bara njut! 
//Matilda

2 kommentarer:

  1. Rimbobullar! Herremingud vad länge sen, men så gott!!!

    SvaraRadera
  2. Ja, det är vääldigt gott! :)

    SvaraRadera