tisdag 5 juli 2011

Blommig blåbärspaj

Jag har hittat årets första blåbär i skogen! Och därför blev det också en blåbärspaj, Blommig blåbärspaj! :) Namnet "blommig..." kommer från de blomliknande degbitarna som är ovanpå pajen. Om man inte vill ha någon form av degen (blommor, stjärnor, hjärtan m.m.) så kan man lika bra laga degremsor som man lägger "rutmönstrat" ovanpå blåbären. Servera gärna pajen med vaniljkräm, en kula glass eller lite lättvispad grädde. 
Blommig blåbärspaj (blir en paj, i liten form)
3 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
125 g smör
1/4 dl vatten
Fyllning:
ca 3 dl blåbär
1/2 msk råsocker

äggula till pensling
lite råsocker

1. Sätt ugnen på 200°c. 
2. Blanda mjöl och socker i en bunke. Skär smöret i små bitar och nyp ihop med mjölet och sockret. Häll i vattnet och blanda tills degen är fast. 
3. Låt degen "vila" i kylskåpet i ca 15 min, så att degen blir lättare att arbeta med.
4. Tryck ut ca 3/4 av degen i en pajform. Häll i blåbären och strö över råsockret. 
5. Om du vill laga mönster av den resterande degbiten; Kavla ut degen och ta ut någon form med hjälp av pepparkaksformar, t.ex blommor som jag har gjort. 
6. Lägg blommorna ovanpå blåbären. Pensla blommorna (eller degremsorna) med lätt uppvispad äggula. Strö till sist över lite råsocker på blommorna. 
7. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25 min. 
Klart!


































//Matilda



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar