söndag 25 september 2011

Höstens äppelkaka

Äppelkaka, äppelpaj, äppelkräm... allt med äpple tillhör hösten. Här får ni ett recept på en god äppelkaka som passar att äta som sådan eller med vaniljkräm/vaniljglass. När man blandar äpplena, kanelen och sockret "marineras" dom eftersom sockret smälter. Då blir det ganska mycket vätska kvar men det är inget att bry sig om. Du kan hälla lite av det över äpplena eller bara hälla bort det. Det är ju trots allt bara smält socker (och kanel).
Höstens äppelkaka:
5 äpplen (medelstora)
1/2 dl socker
2 tsk kanel

Smeten:
3 ägg
1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
Ev. flagad mandel eller pärlsocker

smör och ströbröd till formen

1. Smörj och bröa en liten långpanna. Klyfta äpplena och blanda klyftorna med sockret och kanelen. Låt marineras under tiden du gör smeten.
2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
4. Smält smöret och rör ner de torra ingredienserna i äggvispet.
5. Häll i det smälta smöret och mjölken och rör smeten slät.
6. Häll smeten i formen och lägg på äppelklyftorna. Strö ev. över flagad mandel eller pärlsocker.
7. Grädda i mitten av ugnen i 200°c i ca 25 min. Låt svalna och skär i bitar.
8. Servera ev. med vaniljvisp/sås eller vaniljglass.




















//Matilda

2 kommentarer:

  1. Ser otroligt gott ut! Jag tycker så mycket om när kakan är uppdelad i bitar sådär - det ser så smaskigt ut på något sätt, det är inte samma sak med en rund paj ;)

    SvaraRadera
  2. Tack! :) Ja, det kanske du har rätt i. Man blir mer "frestad" att ta en bit...

    SvaraRadera