onsdag 31 augusti 2011

Surdegsbaguetter

Surdegsbröd är så gott! Här kommer ett till recept på bröd som är gjort av vetesurdeg. Om du vill laga rågsurdeg byter du bara ut vetemjölet mot rågmjöl. Väldigt enkelt! :) Det här receptet kommer från Kalasgott och hemma hos oss tog brödet slut på någon dag.
Surdegsbaguetter (4 st)

Dag 1, kväll
200g Vetesurdeg (recept finns på Kalasgott)
300g Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
300g Vatten, fingervarmt
Rör ihop surdeg, mjöl och vatten i en bunke. Täck bunken med plastfilm och låt stå över natten.
Dag 2, morgon
Surdeg från dag 1
15g Jäst
2 dl Vatten, fingervarmt
7 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
1 tsk Strösocker
2 tsk Salt
+ ca 4 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special till utbakning

Gör så här

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i surdegen från gårdagen, mjöl och socker. Knåda degen riktigt smidig och slät, minst 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1,5 timma. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Knåda varje bit lite lätt så att det blir spänst i degen och rulla sedan till avlånga baguetter. Låt baguetterna jäsa övertäcka på mjölade, bakplåtspappersklädda plåtar i ca 45 minuter. Snitta baguettena och grädda dem i nedre delen av ugnen i 250 grader, ca 25 minuter.

HÄR och HÄR finns andra recept på surdegsbröd (det första är gjort på vetesurdeg, det andra på rågsurdeg).











//Matilda

söndag 28 augusti 2011

Franskt lantbröd

Hembakat bröd gjort på surdeg, det är något av det godaste som finns. Mm... :) Och så svårt är det inte att göra. Laga först en surdeg (jag brukar använda mig utav ett recept från Söta Saker) och mata den. Sedan är det ju bara att baka massvis med goda bröd av den! Här är ett lantbröd med underbar hård skorpa! Men det här brödet är inget man gör på en halvtimme. Man ska laga degen, sedan ska det jäsa sammanlagt minst 3 timmar. Till sist ska brödet gräddas i ca 40 min, så ha god tid på dig när du ska göra det här brödet! Ett tips är att knacka på brödbottnet när du tar ut brödet ur ugnen, om brödet låter ihåligt, då är det klart. Recept från recept.nu (Leila bakar i Frankrike).       
Franskt lantbröd:
2 dl vatten
5 g jäst
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl (eller annat grovt mjöl)
4 dl vetesurdeg
1 msk honung
1 1/2 tsk salt

1. Smula jästen i en bunke, häll över ljummet vatten (30 grader) och rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt de resterande ingredienserna förutom saltet och arbeta i maskin (eller för hand) i 6 min. på medelhastighet.
3. Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare 6 min.
4. Låt degen jäsa under duk i 2 timmar.
5. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en limpa (du kan lägga brödet i en sil med mjölad bakduk och jäsa det där i så att brödet blir runt)
6. Sätt ugnen på 250°c.
7. Låt limpan jäsa under bakduk i ytterligare 1-2 timmar (beroende på rumstemperatur)
8. Stjälp upp brödet på en plåt och släng in 1 dl vatten på ugnsbottnen. Detta gör man för att brödet ska få en fin krackelerad skorpa.
9. Sänk värmen till 200°c och grädda limpan i 40 min.




















//Matilda

lördag 27 augusti 2011

Frågestund

Ja, jag tänkte att jag skulle ha en liten frågestund om någon vill ställa någon fråga ang. bakning/matlagning!  Så... fråga på! :)
























//Matilda

torsdag 25 augusti 2011

Saftigt långpannebröd

Igår kväll bakade jag detta långpannebröd. De blev jättegott och saftig för att jag hade i en riven morot och ett rivet äppel. Det här brödet är också väldigt enkelt att laga för att man behöver bara trycka ut degen i en plåt/långpanna.
Saftigt långpannebröd:
1 påse (12 g) torrjäst
ca 13-15 dl vetemjöl
5 dl ljummet vatten (42°c)
1 dl olja
2 dl havregryn
ca 4 tsk salt
2 tsk socker
1 rivet äppel
1 riven morot
Till pensling:
vatten & havregryn

Sätt ugnen på 225°c. Blanda torrjästen med mjölet i en bunke. Tillsätt 42-gradigt varmt vatten och de övriga ingredienserna. Blanda tills degen släpper från bunkens kanter. Låt vila i bunken i ca 10 min. Tryck ut degen med mjölad hand i en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över havregryn. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Skär brödet färdigt i bitar (för att man lättare ska kunna bryta av bitar av brödet, och skär inte riktigt ända ner till bottnet) med en kniv eller en degsporre. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.

- Om du använder färsk jäst (1 påse torrjäst motsvarar ett paket färsk jäst), blanda då först jästen med 37-gradigt varmt vatten och tillsätt sedan de övriga ingredienserna -





















//Matilda

onsdag 24 augusti 2011

Schackrutor

Schackrutor - den sista kaksorten jag bakade till lördagen. Det är väldigt goda kakor och också väldigt enkla att laga. Det är en mördegskaka med choklad och vaniljsmak. Recept från tidningen Hembakat.
Schackrutor:
200 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

1. Blanda matfett, socker och mjöl i en matberedare eller för hand.
2. Dela degen mitt itu. Blanda den ena delen med kakao och den andra med vaniljsocker.
3. Rulla ut degen i 4 jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk i 2 lager. Tryck till lite lätt. Lägg schacklängderna kallt en stund så att de stelnar något.
4. Sätt ugnen på 175°c och förbered med bakplåtar.
5. Skär i skivor, ca 1/2 cm tjocka, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min.
















//Matilda



tisdag 23 augusti 2011

Chokladcigarrer

Min fina mandelkvarn som jag fyndat på loppis förra sommaren.


Nu kommer receptet på den andra kaksorten från födelsedagsfikat. Chokladcigarrer - jättegoda kakor med en god nötsmak av hasselnötterna och kakorna blir ännu godare när man doppar den ena ändan i smält mörk choklad. Mina chokladcigarrer flöt ut något, men de blev lika goda ändå! :) Recept från tidningen Hembakat. 
Chokladcigarrer:
1 dl strösocker
175 g smör eller margarin, rumsvarmt
2 dl nörkärnor, ca 125 g
3 dl vetemjöl
2 msk grädde
Garnering:
100 g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175°c. Mal nötterna fint i en mandelkvarn.
2. Rör socker och matfett. Tillsätt nötterna och mjölet. Rör sist i grädden.
3. Rulla degen till knappt fingertjocka längder. Lägg dem bredvid varandra. Skär alla längder på en gång i ca 5 cm långa bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min. Låt dem svalna.
5. Smält chokladen i vattenbad. Doppa ena änden av kakorna i choklad och låt dem stelna. 



















//Matilda

måndag 22 augusti 2011

Bondkakor

På lördagen firade vi min 14- årsdag med fika och jag hade bakat en hallontårta, bondkakor, shackrutor, chokladcigarrer och smörögabullar till det. Allt blev riktigt gott, så nu kommer jag lägga upp alla recept här på bloggen.
Vi börjar med de goda bondkakorna som smakar lite "knäck-aktigt" tycker jag! Jättegoda och knapriga småkakor som också är väldigt enkla att laga. Recept från Söta Saker
BONDKAKOR:
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk sirap
1/2 tsk bikarbonat (går också med bakpulver)
1/2 dl mandelspån
100 g rumsvarmt smör

Rör ut bikarbonatet i en tesked med vatten, smula mandelspånen i beskedliga småbitar och blanda därefter alla ingredienser noga till en deg. Rulla till en längd och lägg inlindad i plastfolie i kylskåpet i ca en timme.
Skär i kaktunna skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 5 min. i 200°c.


















Kakorna är på mitt eget-gjorda kakfat som du hittar beskrivning till HÄR!

//Matilda

lördag 20 augusti 2011

Är med och tävlar hos Bakverk och fikastunder..

För att komma till tävlingen klicka HÄR! Pågår t.o.m den 9 september

Den fina bloggen Bakverk och fikastunder.. har en tävling just nu! Man kan vinna ett fint handgjort kakfat med texten "Varsågod" på. 

//Matilda

fredag 19 augusti 2011

Äppelmazariner

Idag fyller jag 14 år och för att fira det bjuder jag på ett recept på äppelmazariner. Det är som vanliga mazariner med äppel och kanel ovanpå och mazarinerna blir jättegoda för äppel och mandelmassa passar ju så bra ihop! Passar perfekt att laga dessa mazariner nu när de inhemska äpplena kommit!
Jag använde mina släta, runda metallformar som jag fyndat på loppis med det går lika bra att baka mazarinerna i engångs-aluminiumformar! Receptet på bottnet kommer från boken "Bonniers kokbok", resten av recepet är eget.
Äppelmazariner: (blir ca 6 st)
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 msk strösocker
1/4 tsk bakpulver
50 g smör
1/2 ägg (Nu undrar kanske någon hur man kan få 1/2 ägg, men det är lätt att fixa! Knäck ägget i en skål, vispa upp det och häll hälften av ägget ner i degen)


Fyllning:
ca 90 g mandelmassa
ca 40 g mjukt smör
1 ägg
äppel
kanel

Glasyr:
florsocker + lite vatten

1. Sätt ugnen på 175°c.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Finfördela smöret i degen och tillsätt ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Rulla kulor av degen och tryck ut i formar (om du använder metallformar, smörj då formarna så att mazarinerna lossar då de är färdiggräddade) med tummen. Låt formarna stå i kylskåpet en stund.
4. Rör ihop riven mandelmassa och mjukt smör. Tillsätt ägget och rör till en slät smet.
5. Häll mandelsmeten/fyllningen i formarna, skär äpplena i klyftor och tryck ner äppelklyftorna lätt i smeten. Strö över lite kanel.
6. Ställ mazarinerna på en plåt och grädda dom i mitten av ugnen i ca 20 min. Känn med en sticka om du vill, fyllningen ska vara fast och inte alldeles lös! Låt svalna något och ta bort dom ut formarna.
7. Blanda ihop florsocker och lite vatten till en glasyr och ringla/bre över mazarinerna.
8. Servera! :)


//Matilda












tisdag 16 augusti 2011

Kanel- och äppelbullar

Nu när det börjar bli höst passar det perfekt att ta till vara på sina äpplen som hänger och väntar på att plockas ner på äppelträden. Kanel och äppel passar ju perfekt ihop. En klassisk smakkombination! Och det här bullarna blir underbara och är bara så goda att äta lite ljumma med ett glas kallt mjölk! :) Och du vill kan du ju frysa in ett gäng med bullar ifall man skulle bli "bull-sugen" någon annan dag. Jag lagade en halv sats, om du vill gör du dubbelt.
Kanel- och äppelbullar:
2 1/2 dl ljummet vatten, 37°c
25 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 msk kardemumma
1/2 ägg
ca 75 g mjukt smör
ca 7 1/2 - 9 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 40 - 45 g mjukt smör
2 tsk socker
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
ca 1 dl rivet äppel
ca 1 1/2 msk äppelmos
Till pensling:
ägg
pärlsocker


1. Smula ner jästen i en bunke och häll det ljumna vattnet över. Rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, det mjuka smöret och mjölet. Blanda om med handen eller en plast/träslev. Degen är klar när den släpper från bunkens kanter.
3. Låt degen vila i bunken under en bakduk i ca 10 min.

4. Kavla ut till en rektangulär platta och bred på kanel- och äppelsmöret. 
5. Rulla ihop plattan (likadant som när du rullar en rulltårta). Skär några centimeters-bitar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i bullformar. 
6. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30-45 min.
7. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225°c i ca 10-12 min.























//Matilda

lördag 13 augusti 2011

Ta till vara på bärskörden - Röd vinbärssaft med vanilj

Den här saften har vaniljsocker i sig och får därför en god vaniljsmak. Man kan säkert också använda vaniljstång och koka med saften om man vill. Hemlagad saft är ju så gott! Det smakar sommar och är så mycket godare än köpt. Till hösten/vintern kan man värma saften om man vill och så får man en god, varm dryck att värma sig med. Perfekt att ta med i en termos om man far och skidar en dag eller åker pulka eller nått sånt. Recept kommer från DanSukker.
Röd vinbärssaft med vanilj
2 l röd vinbär
8 dl vatten
6 dl socker
1 msk äkta vaniljsocker
(1 krm natriumbensoat, om man tror att saften kommer vara i kylskåpet ganska länge kan det vara bra att tillsätta konserveringsmedel)

Skölj bären i vatten. Lägg dem i en rostfri gryta och häll på vatten. Koka upp och låt sjuda i 10 min. under lock. Mosa bären mot grytans kant. Häll upp bärmassan i en silduk och låt självrinna i 30 min. Häll tillbaka saften i grytan. Tillsätt socker och sjud i 10 min. Tag grytan från plattan. Skumma väl. Tag upp lite av saften och rör i vaniljsockret (och natriumbensoaten). Rör därefter ner det i saften. Häll på flaska.


//Matilda

fredag 12 augusti 2011

Ta till vara på bärskörden - Röd vinbärskaka

Ja, det kanske börjar vara lite försent att plocka bären från buskarna. Jag vet inte, men man kan ju laga denna kaka av frysta bär. Dn här kakan är lite som sockerkaka med bär i. Den är väldigt enkel att baka och man kan variera bären i det oändliga! Blåbär, röda/svarta vinbär, björnbär, krusbär, hallon, jordgubbar, smultron... ta vad du tycker om för bär, helt enkelt.



















Röd vinbärskaka:

100 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 1/2 - 3 dl röda vinbär (eller nån andra bär)
1 msk mjöl
Till formen:
smör & ströbröd

Smält smöret, tillsätt sockret och vaniljsockret och rör om. Tillsätt sedan äggen, ett i taget och rör om mellan varje ägg. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke och rör ner de torra ingredienserna i smeten. Rör smeten slät och häll upp i en smord och bröad form med löstagbar botten. Blanda vinbären med mjölet (så att inte bären sjunker till bottnet) och strö bären över kakan. Grädda i mitten av ugnen i 225°c i ca 20 min.

Servera gärna med vispad grädde (smaksatt med lite vaniljsocker).



















//Matilda

torsdag 11 augusti 2011

Äppelkräm

Äppelkräm är så enkelt att laga och så gott! Ät den en kall och ruggig höstkväll eller varför inte som efterrätt en ljummen sensommarkväll. Det passar perfekt att laga äppelkräm nu när de inhemska äpplena börjar komma eller så lagar man av egna äpplen och man skulle ha ett äppelträd på gården, som jag. Receptet kommer från Söta Saker. 
Äppelkräm:
3 medelstora äpplen
2 dl vatten
1 msk potatismjöl
1 hel kanelstång
2 msk socker
1. Skala och skär äpplena i småbitar.
2. Koka dem tillsammans med vatten, socker och kanelstång i ca 5 minuter tills de mjuknat.
3. Ta av kastrullen från värmen.
4. Rör ut potatismjöl i en matsked vatten och rör sedan i blandningen i kastrullen.
5. Koka upp igen under omrörning och servera med kall mjölk.






































//Matilda

måndag 8 augusti 2011

Müsli

Müsli är perfekt att ha hemma i en burk så att man kan äta hemlagad till frukost! Ganska så mycket nyttigare blir det ju än köpt, för de köpta varianterna brukar ju (oftast) innehålla ganska mycket socker. Och kanske lite godare med. Man kan variera vad man vill ha i müslin men i den här har jag ex. hasselnötter, kokosflingor, lite vetekli, russin m.m. Man kan också variera mycket med frukten (är inte nödvändigt men blir mycket gott), t.ex så kan man ha i torkade aprikoser, tranbär, äpplen m.m. Eller så struntar man i den torkade frukten och tillsätter lite färska fruktbitar eller bär när man äter den. Receptet kommer från den härliga boken "Gott att ge bort" av Linnéa Seidel, men med lite ändringar i receptet.
Müsli:
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
1/2 dl linfrön
ca 4 1/2 - 5 dl havregryn
ca 1/2 dl vetekli
1 1/2 dl kokosflingor
1 dl grovhackade hasselnötter
3 msk smör
4 msk flytande honung
2 1/2 dl vatten
russin eller någon annan torkad frukt

Värm upp ugnen till 200°c.
Häll frön, havregryn, vetekli, kokos och hasselnötter i en bunke och rör om väl. Blanda smör, honung och vatten i en kastrull och värm tills smöret och honungen har smält. Häll den varma vätskan i bunken och blanda ordentligt.
Häll ut müslimassan på en plåt med bakplåtspapper. Den får gärna ha lite klumpar i sig men sprid ut den jämnt över hela plåten.
Rosta müslin i ca 20 min. eller tills den fått fin färg. Se bara upp så att den inte blir bränd.
Ta ut plåten ur ugnen och rör försiktigt om med en gaffel. Ställ in plåten och stäng av ugnen. Låt müslin stå och torka på eftervärmen i ugnen i ca 2 timmar och smaksätt den sedan med russin eller någon annan smaksättning. Häll upp i en fin burk med tättslutande lock.

























//Matilda

söndag 7 augusti 2011

Ta till vara på bärskörden - Krusbärssylt

Nu gäller det ju att ta till vara på årets bärskörd innan det är försent och vad passar inte bättre än att safta och sylta. Koka marmelad, kanske laga någon kaka eller paj och förstås frysa in stora påsar med bär till vintern! Ja, nu har ju jag i och för sig köpt de här krusbären på torget, men det går ju lika bra med det. Köpta eller handplockta, båda smakar likadant. Nästa vecka ska jag åka och plocka röda vinbär. Då kommer jag laga saft, kanske lite sylt och någon paj på bären. Med dom recepten återkommer jag nästa vecka med! Nu till krusbärssylten. Den här sylten blir jättegod och har en stark bärsmak. Den är säkert jättegod att ha i t.ex gröten, men en god och enkel efterrätt kan jag tipsa om! Ta några skedar krusbärssylt i en skål, häll på grädde (ovispad) och bara njut! Det är supergott och är så enkelt att fixa till på någon minut bara man har någon god sylt i kylskåpet. Björnbärssylt blir också jättegott. Jag hade bara 1 liter krusbär, men i receptet har dom använt 2 liter. Ni får nu receptet med 2 liter krusbär och så kan ni själva dubbla eller minska receptet om ni vill. Jag har lite ändrat receptet, jag använde mig utav syltsocker som innehåller färdigt med pektin och konserveringsmedel. I receptet använde dom vanligt strösocker, citronsyra och natriumbensoat. Recept är från boken Bonniers Kokbok.

Krusbärssylt:
2 liter krusbär
1 dl vatten
ca 600 g syltsocker
1. Ta bort blomfnas och stjälkar på bären och lägg dem i en gryta med vatten. Koka upp och låt bären sjuda i ca 10 min.
2. Ta grytan från plattan och tillsätt sockret lite i taget under omrörning. Låt sedan sylten sjuda i ca 5 min.
3. Lår sylten svalna lite och häll sedan sylten på väl rengjorda burkar. Sätt på lock och ställ burkarna mörkt och svalt (kylskåpet).

Sylten kan kännas lite lös och vara lös i konsistensen, men bara lugn. När den väl har kallnat helt så blir den tillräckligt hård. Den ska ju inte vara allt för hård.

























//Matilda

lördag 6 augusti 2011

Snabb filmjölkslimpa

Det här brödet är väldigt lättlagat, man behöver bara blanda sirap och filmjölk i en bunke, sedan häller man i alla torra ingredienser, häller i en form och gräddar! Tadaa, sen har man ett jättegott bröd fullproppat med goda saker! Och man kan variera innehållet i brödet ganska mycket, prova istället med lingon, torkade fikon eller aprikoser, mandel, grahamsmjöl istället för rågmjöl m.m. Testa vetja! :) Recept från boken "A piece of cake" av Leila Lindholm. Jag har ändrat lite ingredienser i receptet.
Det här blir även mitt bidrag till Månadens Sötsak på bloggen Söta Saker där temat just är "Lättlagat". 


Snabb filmjölkslimpa:
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl havregryn
2 1/2 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl "gurpitsfrön" (jag tror det är samma sak som pumpafrön)
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
(2 tsk brödkryddor)
1 dl hasselnötter
1 dl russin


Ovanpå:
lite havregryn


1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
3. Hacka hasselnötterna grovt, blanda med russinen och de torra ingredienserna. Rör ner det i filmjölken. 
4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
5. Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i cirka 45 minuter.


















//Matilda

fredag 5 augusti 2011

Chokladwhoopies

När min storebror fyllde år bakade jag chokladwhoopies. Jag lagade jordnötsfrosting och vit choklad frosting som fyllning och som blev supergoda, faktiskt. Kakorna blev också jättegoda, det var första gången jag både bakade och åt whoopies, men det kommer jag definitivt baka igen, men med någon annan frosting.
Receptet kommer från programmet "Leila bakar i Frankrike", och receptet finns på recept.nu. Jag har ändrat något litet i receptet. I receptet har hon 3 msk kaffe, smält mörk choklad och kakao, men jag har inte använt mig utav smält choklad. Receptet på frosting är eget.
Chokladwhoopies:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 knivsudd salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl créme fraiche
1-3 msk starkt kaffe
ca 1 dl kakao, av god kvalitet (jag använder mig utav Fazer Ögon Cacao, 99,9 %)


1. Sätt ugnen på 175°c.
2. Kakdeg
Vispa smör och socker krämigt.
3. Tillsätt alla de torra ingredienserna och rör om ordentligt.
4. Blanda i ägg, kaffe och créme fraiche för hand och rör till en slät kaksmet. 
5. Fukta händerna med kallt vatten och rulla kakorna till bollar som är lite mindre än en pingisboll.
6. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 min.
7. Låt svalna helt och gör frostingen.


Frosting:
200 g philadelphiaost
ca 50-60 g mjukt smör (vet inte precis mängden smör för jag bara tog vad jag tyckte kändes som en bra mängd)


Blanda philadelphiaosten och smöret i en skål med visp eller med en sked krämigt. Lägg hälften av osten i en annan skål. Tillsätt jordnötsfrostingens ingredienser i den ena skålen, rör om tills du har en slät och fin frosting. Tillsätt vit choklad frostingens ingredienser i den andra skålen. Rör om. 
Bred frosting på undersidan av en kaka, lägg på en annan som lock. Tryck till lite försiktigt. Gör så med resten av kakorna. Servera kakorna färska, samma dag som de bakats. 


Till jordnötsfrostingen:
ca 4-5 msk jordnötssmör
3-4 dl florsocker (efter tycke och smak)
ca 1 msk kakao


Till vit choklad frostingen:
ca 55-75 g smält vit choklad
2-4 dl florsocker (efter tycke och smak)






















//Matilda

torsdag 4 augusti 2011

Karelska piroger

Jag har alltså bakat karelska piroger eller karjalan piirakat som man säger på finska. Det är en pirog med rågmjölsdeg och som fyllning risgrynsgröt. Till det brukar man oftast servera äggsmör till. Det kanske låter konstigt med piroger fyllda med gröt, men dom är jättegoda! Speciellt med lite äggsmör på som är väldigt enkelt att laga. Man behöver bara ägg & smör. Receptet kommer från den fina bloggen Pickipicki, men jag har ändrat något litet i receptet. Receptet på äggsmör är eget. Så här lagar man denna finska delikatess:

Skalet/degen:
4 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
1- 2 tsk salt
2 dl vatten
1 msk smör
Gröten/fyllning:
2 dl grötris
2 dl vatten
1 liter mjölk
2 tsk salt
1 msk smör

Låt riset koka i vattnet tills vattnet kokat in, tillsätt mjölken och låt gröten småputtra i 30-40 min. Tillsätt salt och smör. Låt gröten kallna. 
Blanda alla degingredienserna till en slät deg. Dela degen i 25 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bre på lite gröt i mitten och lämna en liten kant runt om (ca 1 cm). Vik över kanten, en liten bit i taget och pressa/nyp ihop runtom vart efter. Grädda pirogerna i 275°c i ca 15 min. När de är färdiggräddade och precis kommit ur ugnen penslas ovan- och undersidan med en blandning av vatten och smält smör. Låt svalna. 
Servera med äggsmör.

Äggsmör:
3-4 ägg
lite mjukt smör (kanske 3-5 msk)
lite finhackad persilja

Koka äggen, skala dem och mosa äggen med en gaffel i en skål medans äggen ännu är lite varma. Blanda ner det rumsvarma smöret och den finhackade persiljan. Servera till karelska piroger. 





 











//Matilda

onsdag 3 augusti 2011

Bakverk i juli!





















1. Kanelknutar & Rimbobullar; De här bullarna blir supergoda, om jag får säga det själv :) Rimbobullarna har en härlig fyllning av smör, vaniljsocker och strösocker. Och kanelbullar, en klassiker som de flesta gillar!
2. Smoothie med blåbär och smultron; En god smoothie med en härlig rosa färg. Helt naturlig färg! Smoothien innehåller havrekli som går att utesluta men blir gott där i.
3. Franska fruktflarn; Krispiga, goda flarn med nektariner och mandelmassa. Man kan byta ut nektarinerna mot annan frukt som ex. päron, äppel, persikor, aprikoser...
4. Blommig blåbärspaj;  En lättlagad blåbärspaj som blir godast tillsammans med en kula vaniljglass, lite vaniljsås/visp eller grädde. Får ett fint utseende med blommorna som man enkelt lagar med hjälp av en blomformad pepparkaksform eller någon annan form.

Ha en trevlig sensommar! :)
//Matilda

tisdag 2 augusti 2011

Min handvisp

När vi var på resa i Sverige så fick jag en fin handvisp av en bekant. Den är av märket Nils-Johan, en röd och är väldigt fin. Det går bra att vispa med den och är ju bra träning för armarna :) Man kan också hitta likadana på loppisar för ganska billigt pris tror jag.

Chokladbiskvier - underbara små bakelser

Igår lagade jag chokladbiskvier till min mammas födelsedag. Hennes favoritbakverk! Dom blev jättegoda och det är inte alls nån svårt att få till fina och goda biskvier. En annan variant är Sarah Bernhardt-bakelser, som är likadana fast med chokladtryffel istället för chokladsmörkräm som fyllning. Det här receptet på smörkräm blir ganska mycket så du kan minska receptet eller så går det bra att frysa in smörkrämen och använda till något annat tillfälle. T.ex om du ska fylla småkakor, macarons eller rulltårta.
Mina chokladbiskvier:
Bottnarna:
200 g mandelmassa
1 äggvita
Smörkrämen:
ca 190 g mjukt smör
3 1/2 dl florsocker
2 msk kakao
1 äggula
1 msk grädde
Garnering:
100 - 150 g mörk choklad

Bottnarna:
1. Sätt ugnen på 175°c.
2. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med äggvitan tills du får en fast och kladdig smet.
3. Spritsa ut små runda bottnar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda i (ungefär) mitten av ugnen i ca 13 - 15 min.
Smörkrämen:
5. Rör ihop smörkrämen med en slev/slickepott eller med elvisp. (Handvisp går också bra, sådan använde jag!)
6. Blanda alltså alla ingredienser i en bunke och rör tills du har en mjuk och smidig smörkräm.
7. Bred ut smörkrämen toppigt på undersidan av mandelbottnarna med en liten spatel eller någon annan "böjlig" kniv (eller slickepott).
8. Låt stå och stelna i kylskåpet en stund.
Garnering:
9. Smält chokladen i ett vattenbad och doppa de stelnade biskvierna i chokladen så att fyllningen täcks. (Ej bottnarna.) Låt överflödig choklad rinna av och låt stelna på ett bakplåtspapper eller på en tallrik.

Med de här chokladbiskvierna är jag också med och tävlar i Kalasgott´s tävling, Månadens matutmaning som du hittar här. Månadens tema är choklad och vad passar inte bättre än chokladbiskvier! :)

















//Matilda