torsdag 29 mars 2012

Förkläde och bakduk

Det här har jag sytt i textilen. Ett förkläde med texten "Baka baka liten kaka" på och en bakduk med texten "Bakat med kärlek och smör" på. Bakdukens text har jag broderat för hand med korsstygn, medan jag broderat förklädets text på en broderingsmaskin.
Vad tycker ni! Vilken blev finast?




















//Matilda

tisdag 27 mars 2012

Påskägg

Idag bakade jag "påskägg". Det är mördegskakor fyllda med smörkräm och på toppen är det vanlig glasyr (florsocker + vatten) och strössel. Äggformen jag använde kommer från Formina, men om man inte har en äggformar form kan man baka någon annan forms kakor. Helst något påskigt som t.ex harar eller kanske kycklingar.

Påskägg (ca 9 - 10 st dubbla småkakor):

Mördeg:
3 dl vetemjöl
1/4 - 1/2 dl strösocker
75 g smör
1 äggula
(ev. lite vatten)

Smörkräm:
75 g mjukt smör
2 dl florsocker
pastafärg eller karamellfärg
ev. någon smaksättning; koncentrerad saft, essencer eller aromer (jag hade i citronarom), kakao, vaniljpulver, citron/lime/apelsinskal...

Glasyr:
florsocker + vatten
karamellfärg/pastafärg

strössel

Mördeg:
Sätt ugnen på 175°c. Häll mjöl och socker i en bunke och blanda om. Skär smöret i små bitar och nyp ihop med fingrarna i mjölet till en smulig deg. Häll i äggulan och ev. vattnet och rör om till en deg som är fast och går att kavla. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Ta ut äggformade kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 - 12 min.
Låt kakorna svalna före du fyller dem.

Smörkräm:
Blanda det mjuka smöret och florsockret till en slät smörkräm. Smaksätt ev. smörkrämen och färga den med karamell- eller pastafärg.

Glasyr:
Rör florsocker och vatten till en inte allt för lös glasyr, men ändå rinnande (inte hård).
Färga med karamell- eller pastafärg i fina färger.

Bred smörkräm på undersidan på hälften av kakorna. Lägg på de resterande kakorna. Bred/ringla över glasyren på kakorna och strö på strössel.






















//Matilda

söndag 25 mars 2012

Söndagsinspiration



















Nu är nästan våren här så här kommer lite vårinspiration!

Therésia har kokat blandsaft på hallon, röda vinbär, äppel och jordgubbar och gjort "saftsylt" på bärmassan som blivit kvar. Lite sommarkänslor i förväg!

Tycker du om cheesecake, macarons och hallon? Då ska man testa "macarons med halloncheesecake"som Cupcakesfluffan gjort.

Och så har Linnéa bakat vackra vårcupcakes. Halloncupcakes med kolasmak och kolafrosting. Det låter riktigt, riktigt gott!

//Matilda

torsdag 22 mars 2012

Cake balls med daim och vit choklad

Cake balls är mycket gott, går att variera mycket och är enkelt att göra. Man kan använda kaksmulor av några lite torra muffins man har hemma eller en bit sockerkaka... Jag använde ett tårtbotten.
Jag hade i krossad daim och doppade bollarna i vit choklad. Två smaker som passar bra ihop!
Dekorera med fint, färggrannt strössel eller t.ex små blommor av sockermassa eller marsipan som jag gjort på endel. Passar mycket bra till påsk då.
Om man vill ha cake pops trycker man ner en pinne (t.ex träpinne) i bollen (pinnen ska vara doppad i lite choklad) och så rullar man allt i chokladen.

Cake balls med daim och vit choklad (ca 13 st)
8 dl kaksmulor (av t.ex muffins, tårtbotten, sockerkaka...)
200 g philadelphiaost
1 dubbel daim
200 g vit choklad

strössel, marsipanblommor, daim... till dekorering

Smula ner någon mjuk kaka i en skål, rör ner philadelphiaosten och blanda till en slät, kladdig deg som går att rulla bollar av. Krossa eller hacka daimen och rör sist ner den. Blanda så att daimen fördelas i hela degen. Rulla bollar av degen och låt stelna lite i kylskåpet i några timmar (eller över natten).
Smält chokladen över vattenbad, doppa bollarna i chokladen och lägg för att stelna i små pappersformar, på en tallrik eller på ett bakplåtspapper. Dekorera dem om du vill och låt chokladen stelna.
































//Matilda

onsdag 21 mars 2012

En ask choklad...

Förra veckan fick jag hem en ask med choklad från Chokladbudet.se!
Närmare bestämt "Åreasken".

Chokladasken innehåller fyra olika sorters praliner och har ett fint sidenband runtom.

Tack så mycket för Åreasken! Det gör alltid dagen bättre med paket i brevlådan! :)




















//Matilda

måndag 19 mars 2012

Mandelmassekakor med apelsin och choklad

De här småkakorna är väldigt enkla att göra och är supergoda! Smakar mandelmassa (förstås) och apelsin, som passar väldigt bra ihop med den mörka chokladen jag ringlat över. Det här är något att testa för dom som vill att det ska gå snabbt!

Mandelmassekakor med apelsin och choklad, ca 8 st:
100 g mandelmassa
ca 1 äggvita
skal från 1/2 apelsin
50 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175°c.
Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med äggvitan i en bunke till en slät smet.
Riv ner skalet från den halva apelsinen och rör om.
Klicka ut ca 8 st små kakor på en plåt med ett bakplåtspapper.
Grädda i ca 10 min.
Smält chokladen över ett vattenbad och ringla chokladen över kakorna när de svalnat en aning.
Låt chokladen stelna och servera!



















//Matilda

söndag 18 mars 2012

Söndagsinspiration



















En underbar daimkladdkaka har Maria gjort. Kladdkaka med daim i, chokladgrädde och med hackad daim på. Visst låter det underbart?

Cullins Bakery har gjort fina och säkert mycket goda blåbärsbagels!

Ulrika/Bakverk och Fikastunder.. har bakat snygga Hi hat cupcakes.

Och visst låter det gott med Cocoa buttermilk breakfast biscuits with brown sugar cinnamon butter!
Det har Jessica/How sweet it is bakat i veckan.

//Matilda

lördag 17 mars 2012

Chokladfondant

Chokladfondant är gott. Chokladigt, rinnigt och kladdigt. Och det är enkelt att laga, med endast ett fåtal ingredienser som man oftast brukar ha hemma. Men jag tycker att det kanske blev lite för rinnigt, skulle kanske ha kunnat vara inne i ugnen någon minut till så att det skulle ha blivit lite, lite fastare. Man ganska perfekt konsistens var det ändå på fondanten. Receptet är Leilas och finns HÄR.

Chokladfondant, 4 port:
120 g mörk choklad
120 g smör
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
4 ägg
1 msk kakao
smör till formarna

Sätt ugnen på 200°c.
Smält chokladen i ett vattenbad och smält smöret i en kastrull.
Blanda samman smör och choklad.
Vispa ägg med muscovadosocker fluffigt och rör ner kakaon.
Vispa ihop äggsmeten med chokladen.
Smörj fyra ugnsfasta formar noggrant.
Fyll dem med smet och stoppa in dem direkt i ugnen. Grädda fondanten i mitten av ugnen i 7-8 minuter.
De ska vara lösa och rinniga i mitten.
Servera med t.ex färska jordgubbar.



















//Matilda

torsdag 15 mars 2012

Kladdkakemuffins med hallongrädde och cream cheese frosting

De här cupcakesen bakade jag till kvinnodagen när min mamma ville ha något att bjuda på till sina arbetskompisar. Jag tycker dom blev goda och kombinationen choklad, hallon, cream cheese frosting passar bra ihop.

Kladdkakemuffins (ca 7 st):
1 ägg
ca 3/4 dl strösocker
50 g smör
50 g mörk choklad
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
ev. 1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
ca 1-2 msk kakao

Hallongrädde:
hallon (färska eller frysta)
vispgrädde
ev. några msk strö- eller florsocker

Cream cheese frosting (1/2 sats, räcker till ca 5-7 st cupcakes):
100 g philadelphiaost
25 g mjukt smör
ca 2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk vaniljpulver

Dekoration:
strössel
jag hade gjort små hjärtan av rosa marsipan

Muffins:
Vispa ägg och socker. Smält smöret, bryt chokladen i mindre bitar och låt smälta i smöret. Rör ner smör-chokladblandningen i äggvispet. Blanda mjöl, bakpulver,vaniljsocker, salt och kakao i en skild bunke. Rör ner i chokladsmeten och rör om så att du får en slät smet. Häll smeten i muffinsformar som är placerade i en muffinsplåt. Grädda i 200°c i ca 13-15 min, beroende på hur kladdiga du vill ha dem.
Låt svalna. Om det inte automatiskt sjunker ner en grop i muffinsen kan du gröpa ur lite ur muffinsen så att det blir ett hål eller trycka med en sked.

Hallongrädde:
Vispa grädden och blanda försiktigt ner hallonen. Rör inte för mycket så att grädden blir för lös. Smaksätt ev. med lite socker.
Om det blir lite hallongrädde över kan du hälla det i ett glas eller i en skål och låta stå några timmar i kylskåpet att stelna så har du en supersnabb, enkel hallonmousse!

Frosting:
Blanda ihop alla ingredienser till en slät frosting.

Fyll hålen i muffinsarna med hallongrädden, spritsa på frostingen och dekorera med strössel.




















//Matilda

onsdag 14 mars 2012

Dulce de leche-glass

Av Dulce de lechen jag skrev om för några veckor sedan gjorde jag en väldigt god och krämig glass. Mycket kolasmak och väldigt krämig av grädden! Och glassen är mycket enkel att laga, man behöver inte värma upp mjölken, vispa med äggulor och låt tjockna i en kastrull på svag värme utan här bara vispar man äggvitor, äggulor, grädde, blandar ihop med resterande ingredienser och fryser.
Det här bara måste man testa! Recept från "Bara en kaka till..."

Dulce de leche-glass (10 port.)
4 äggulor
1/2 dl ljust muscovadosocker (t.ex farinsocker går också bra)
1 burk dulce de leche
5 dl vispgrädde
2 äggvitor

Separera äggen, spara två äggvitor och vispa sedan 4 äggulor ihop med muscovadosockret tills det blir lite ljusare och fluffigt. Vispa sedan ner hela burken med dulce de leche. Vispa grädden för sig och de två äggvitorna för sig i en annan bunke till ett hårt skum. Rör sedan ner den vispade grädden i äggsmeten, vispa ett par sekunder med elvispen så att allting blandas och vänd sedan ner äggvitorna. Häll i en burk och ställ i frysen i några timmar, minst 4 timmar.

Man kan också halvera receptet till ca 5 port. eftersom det här blir ganska stor sats med glass.


Vispa grädde

Vispa äggvitor

Vispa äggulor och socker

Rör ner dulce de leche

Vispa i grädden

Rör till sist ner äggvitorna försiktigt

Jag hällde även lite dulce de leche i mitten

På med resterande glassmet

Den färdiga glassen!


//Matilda

måndag 12 mars 2012

Melodifestivalscupcakes

Till lördagens Melodifestivalsfinal bakade jag dessa Melodifestivalscupcakes. Riktigt goda blev dom och blev nöjd över logon!
Det blev jordgubbscupcakes fyllda med lemon curd, spritsade med vit chokladfrosting och melodifestivalslogon gjorda av sockermassa jag färgat i olika färger.

Melodifestivalscupcakes:
Jordgubbsmuffins (ca 8 st):
1 1/2 ägg
1 dl strösocker
50 g smör
1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker eller ca 1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
2 dl jordgubbar, färska eller frysta

Lemon curd

Vit chokladfrosting (till ca 8 st cupcakes):
150 g vit choklad
150 g philadelphiaost

Muffins:
Sätt ugnen på 200°c.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Smält smöret, rör ner smöret i äggsmeten tillsammans med mjölken.
Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och salt i en annan bunke.
Vänd ner i smeten.
Skär jordgubbarna i små bitar eller mixa/mosa jordgubbarna till en puré. Vänd ner.
Häll smeten i muffinsformar i en muffinsplåt och grädda i mitten av ugnen i ca 12-14 min.
Känn med en provsticka, den ska vara torr när man känner på den.
Låt muffinsarna svalna.

Skär/gröp ut hål i muffinsarna och fyll hålen med en klick lemon curd.

Frostingen:
Smält vit choklad över ett vattenbad. Rör ihop med philadelphiaosten i en skål till en slät frosting.
Sprita frostingen på muffinsarna.
Dekorera med marsipandekorationer, strössel...

Melodifestivalslogon:

vit sockermassa (t.ex Dr. Oetker)
blå, rosa, gul, orange, svart och lila pastafärg eller karamellfärg
(Man kan ju också blanda färger för att få en viss färg, t.ex;
Rött + gult = orange
Rött + blått = lila
Blått + rött + grönt = svart)
florsocker

Jag printade ut en bild på deras logo:



















Sedan klippte jag ut bitarna.
Jag använde mig utav vit sockermassa (marsipan går bra) som jag färgade i blått, lila, rosa, orange, gult och svart. Sedan kavlade jag ut alla färgerna skilt (med florsocker under), satt på den färgens bit på sockermassan och skärde runt om med en liten vass kniv.
För att få den gråa/svarta "bakgrunden" använde jag mig utav en liten skål som jag satt upp och ner på sockermassan och skärde runt.
När man skärt ut alla kronans bitar "limmar" man fast dem på den gråa cirkeln med hjälp av lite, lite vatten. Sedan är det bara att lägga den ovanpå frostingen.

Jag dekorerade också med sockerkulor runt om logon.




















Det här blir också mitt bidrag till Månadens sötsak, som denna månad har temat "Personligt".


//Matilda

söndag 11 mars 2012

Söndagsinspiration



















Erika - Bakglädje visar HÄR väldigt bra hur man bakar, fyller, täcker och dekorerar en tårta på bästa sättet.

Mia Öhrn har gjort goda, fräscha citronrutor. Receptet finns under receptfliken.

Och Manuela/Passion 4 baking har bakat underbara "Very Vanilla Doughnuts".

//Matilda

tisdag 6 mars 2012

Halloncheesecake

Det här är inte en så jättesöt cheesecake, men tillräckligt söt. Har bara använt honung istället för socker och det finns inget mjöl i kakan, så det är alltså en glutenfri cheesecake.
Men halloncheesecaken är väldigt god och enkel att laga!
Receptet kommer härifrån, men har ändrat lite.

Halloncheesecake:

Botten
3 dl mandelmjöl
25 g smör
ca 1 tsk honung
Fyllning
3 gelatinblad
3 dl grädde
1 - 2 msk honung
200-225 g hallon (färska eller frysta, men i så fall tinade)
200 g philadelphiaost

Sätt ugnen på 175°c.
Smält smöret, blanda det med mandelmjöl och honung.
Tryck ut i en form med löstagbar kant eller i små portionsformar (som jag gjort).
Grädda i ca 10 min. Låt bottnet/bottnarna svalna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Häll grädde och honung i en kastrull och värm upp.
Pressa vattnet ur gelatinbladen och låt gelatinet smälta i grädden.
Låt svalna.
Mixa hallonen till en puré med stavmixer eller i en mixer.
Blanda hallon och philadelphiaost och tillsätt grädden. Vispa till en slät kräm.
Häll krämen på bottnet och låt stelna i kylskåpet i minst 4 timmar.
Servera ev. med vispad grädde och bär.
































//Matilda

söndag 4 mars 2012

Söndagsinspiration



















Vill man få en mer färggrannare vardag nu när det är vinter och vitt ute tycker jag man ska baka en regnbågstårta! Det har Bakverk och Fikastunder.. gjort i veckan. Och vilken fin tårta det blev sen :)

Karin/Bagerskan har gjort superfina små kakor som liknar Estelle. Tryck HÄR och titta på de vackra kakorna!

För att få vitaminer och energi har Therésia gjort hemlagad blåbärssoppa. Perfekt till dagens Vasalopp också.

Och Call me cupcake! har gjort små chokladpuddingar som ser så goda ut att man skulle vilja äta upp en direkt.

//Matilda