torsdag 26 juli 2012

Sommarfrukost

På sommaren är det skönt att äta frukost utomhus i morgonsolen och då är det ju alltid gott med en lite lyxigare frukost än en vanlig med bröd och flingor. Här kommer nu lite tips på goda frukostar:

- Smoothie (Mixa själv ihop dina favoritbär och frukter med lite yoghurt eller gör t.ex en äppelsmoothie eller en blåbärs- och smultronsmoothie)
- Amerikanska pannkakor (Serveras gärna med lönnsirap och färska bär som t.ex jordgubbar eller blåbär)
- Scones (Välj mellan klassiska scones, scones med müsli och tranbär eller rababerscones. Alla lika goda!)
- Rabarber- och jordgubbsmarmelad (Väldigt gott på scones, men också på en skiva lantbröd!)
- Lemon curd (Också väldigt, väldigt gott på scones)
- Fattiga riddare
- Müsli (Går att variera i det oändliga, testa med andra frön, nötter, torkade bär och frukter, gryn & flingor... Ge din egna "touch" på müslin helt enkelt)
- Gör egna semlor (eller frallor) till frukosten
- Gör din egna teblandning

Ännu ett gott tips är att plocka lite blåbär i en skål, strö över några skedar socker och hälla över mjölk. Världens bästa sommarfrukost är klar!
































//Matilda

fredag 20 juli 2012

Sommartips

Jag tänkte bara nämna ett tips om man eventuellt har vägarna förbi Västnyland (i Finland) i sommar. I Sjundby, på Sjundby slott, i Sjundeå gör dom hemlagad glass OCH hemlagade glasstrutar! Och den glassen, den är så underbar! Det är nog den bästa glassen jag ätit i hela mitt liv, lite dyrare är en vanlig köpt i en glasskiosk eller i en butik, men det är det verkligen värt! Underbart god! :) Smakerna var rabarber, svarta vinbär, hallon, jordgubb och smultron. Jag smakade nu på svarta vinbär och smultron och... ja, det går inte att beskriva hur god den är! Alla bären är plockade själv och glassen är gjord helt från början! Testa verkligen glassen om man åker förbi där eller bor där nära.

Har tyvärr ingen bild på glassen.




















//Matilda


onsdag 18 juli 2012

Brownies (utan choklad)

Ibland kanske man inte har en chokladplatta hemma, men ändå är sugen på att baka med choklad, t.ex brownies... Då kommer här ett lämpligt recept på brownies utan choklad. Jag gräddade min kaka kanske en aning för länge, så den blev ganska torr och inte så där lite kladdig som brownies brukar vara, så grädda din en lite kortare tid än min (skriver en kortare tid i receptet, sen får man känna sig fram. Gräddade min i 25 - 30 min). Brownien använde jag till en riktigt smarrig glassjag kom på. Receptet på glassen kommer snart!

Brownies - utan choklad:
200 g smör
ca 1/2 - 3/4 dl kakao
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl



















Smält smör, kakao och socker i en skål över vattenbad eller i en kastrull. 

Tillsätt vaniljsockret och rör om.



















Tillsätt äggen, ett i taget, samtidigt som du vispar lätt.


















Tillsätt även mjölet och rör om till en slät smet.


















Häll smeten i en smord och bröad form (med t.ex ströbröd, kakao eller vetemjöl).


















Grädda i 175°c i ca 20 - 25 min. Kakan ska vara ganska torr, men ändå lite, lite kladdig. Pröva dig fram med en sticka för bra resultat. 



















//Matilda

fredag 13 juli 2012

Bakningsbutiker på internet

Tänkte skriva en liten lista med baknings- och matlagningsbutiker på internet (webshoppar alltså), både finska och svenska (fast flest svenska) som har bra utbud och fina/bra saker. 
Tipsa gärna om någon annan bra butik som jag inte har skrivit upp!

Först olika svenska:

Och sedan några finska:



















//Matilda

torsdag 12 juli 2012

Supersnabb sommarefterrätt!

Det här en toppenenkel och supersnabb efterrätt till sommaren! Passar bra efter en grillmiddag eftersom den här efterrätten är lätt och fräsch.
Jag har använt nektariner (använd färska!), men man kan ju använd lite vilken frukt som helst som man gillar. T.ex persikor eller ananas. Eller så använder man bär, men då kanske det blir godast att bara blanda ihop valfria färska sommarbär (blåbär, hallon, jordgubbar, vinbär, smultron, krusbär...) och lägga en klick yoghurtkräm på. Gott, gott!

Snabb sommardessert eller Grillade nektariner med yoghurtkräm:
3 port.
3 färska nektariner
en klick smör
ev. lite farinsocker (gärna farinsocker strö)

Yoghurtkräm:
1 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt (eller grekisk)
rivet skal av 1/2 citron och lite citronsaft
ca 1 msk florsocker

Vispa grädden och blanda med yoghurten, citronsaften & skalet och florsockret till en slät kräm.
Dela nektarinerna på mitten och ta bort kärnan. Lägg en klick smör i en varm stekpanna (eller grillpanna/grillen). Stek nektarinerna ganska snabbt. Dom ska få lite färg, bli varma och en aning mjuka. Lägg nektarinhalvorna i skålar, strö på ev. lite farinsocker och klicka på yoghurtkrämen. Dekorera med lite rivet citronskal.



















//Matilda

onsdag 11 juli 2012

Limecupcakes med jordgubbar och whipped cream frosting

Dom här cupcakesen bakade jag faktiskt i våras och har helt glömt bort. Satt och tittade på bilder jag tagit och så såg jag plötsligt dom här! Men nu ska jag skriva ett recept på dom. Riktigt goda och enkla cupcakes som är somriga med jordgubbar och lime. Har hittat en ny favoritfrosting, whipped cream frosting. De här frostingen med vispad grädde blir mycket fluffigare och lättare tycker jag än den vanliga cream cheese frostingen. Den kan lätt bli för "tung" och söt med mycket philadelphiaost, smör och florsocker i...

Limecupcakes med jordgubbar och whipped cream frosting:
12 st cupcakes

Muffinssmet:
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av 1 lime

150 g jordgubbar

Whipped cream frosting:
3 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver (eller vaniljsocker)

Dekoration:
sockermassa eller marsipan
strössel

Sätt ugnen på 175°c. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en skild skål. Häll i smör och mjölk i äggsmeten och tillsätt de torra ingredienserna. Riv i skalet av 1 lime och pressa i saften. Rör om till en slät smet. Häll smeten i muffinsformar (som är ställda i en muffinsplåt) och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
Skär jordgubbarna i små bitar. Gröp ur ett hål i muffinsarna när de är färdiggräddade och har svalnat lite. Fyll med jordgubbarna och tryck på "hatten".


















Whipped cream frosting:
Vispa grädden hårt (men inte så länge att det blir smör av allt!). Blanda philadelphiaost, florsocker och vaniljpulver slätt i en skål. Blanda ihop grädden och färskostblandningen. Vispa snabbt ihop frostingen (men bara jättesnabbt, annars kan den bli lös). Spritsa frostingen på dina muffins. Dekorera enligt tycke och smak. Jag har dekorerat med lite strössel och fjärilar av sockermassa.



















//Matilda

måndag 9 juli 2012

Matildas kardemummaknutar

Kardemummaknutar, det är mitt bästa recept på bullar. De här bullarna blir så underbart goda tycker jag! Och dom smakar ju, som alltid, bäst som helt färska och nybakade, men är också väldigt goda dagen efter om man förvarat dom i någon burk eller låda och dom har fått "gotta till sig" ett tag. Jag säger bara: Mums, det här måste ni testa! Bullarna blir saftiga och goda med mycket smör och socker, och så penslar jag dom med en sockerlag också. Det här receptet är 1/2 sats så det blir ca 16 - 17 bullar, men kom ihåg att dubbla receptet om du vill ha lite mer bullar, ca 30 - 35 bullar.
(Ni kanske undrar hur man får 1/2 ägg... Det är enkelt kan jag säga er, knäck bara ett ägg i en skål, vispa upp det lite med t.ex en gaffel och häll ner hälften av det uppvispade ägget i degen. Det halva som blir kvar kan man använda till pensling av bullarna)

Matildas kardemummaknutar:
ca 16 - 17 st

Bulldeg:
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten, 37°c
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 msk kardemumma
1/2 ägg
75 g mjukt smör
ca 8 - 10 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 100 g mjukt smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl farinsocker (gärna farinsocker strö)
1 - 2 msk kardemumma

ägg till pensling (det halva överblivna ägget)

sockerlag (efter gräddningen) (se recept):
1/2 dl vatten
1/4 dl strösocker

strösocker + kardemumma att strö över (ca 50/50)

Gör så här:
Bulldeg:
Sätt ugnen på 225°c. Smula jästen i en bunke, tillsätt det ljumma vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och det mjuka smöret. Ha i mjöl, lite i taget och rör till en slät deg som lossnar från bunkens kanter. Tillsätt ev. lite mer mjöl så att det degen inte är kladdig. Låt vila under bakduk i ca 10 min.
Gör fyllning:
Blanda det mjuka smöret med de båda sockersorterna och kardemumman i en skål till en slät fyllning.
Ta ut degen på ett mjölat bakbord och knåda degen en aning. Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen. Vik över ena delen till den andra så att det blir en mindre rektangel. Skär 16 - 17 st remsor och rulla runt fingret till knutar. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 - 40 min och pensla sedan med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 - 12 min.
Gör under tiden sockerlagen:
Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka upp. Koka i några minuter och ställ åt sidan. Blanda även ihop socker och kardemumma i en skål till garneringen.
När bullarna är färdiggräddade, pensla på sockerlagen medans bullarna ännu är varma och strö direkt på socker/kardemummablandningen. Låt svalna och njut! Gärna med saft eller ett glas kall mjölk.




















Det här blir även mitt bidrag till Månadens Sötsak som den här månaden har temat "Hemifrån".

//Matilda

fredag 6 juli 2012

Det bästa med sommaren...

...är att sitta på gräsmattan i solskenet, äta söta, härliga jordgubbar och dricka rabarbersaft! Underbart!





















//Matilda

torsdag 5 juli 2012

Nyköpt

Jag och min familj har varit i Åland på semester, en väldigt, väldigt fin plats! Rekommenderas verkligen att åka till, speciellt på sommaren då det är hur fint som helst där!
Nå, i alla fall, så köpte jag ju förstås lite nya baksaker och jag hittade en jättebra butik i Sittkoff Gallerian som heter Fyndet och det är alltså en butik med bara massor av bak- och matlagningssaker. Perfekt butik för mig!

Vad köpte jag då? Jo;
En emaljkanna (Hackman) från båten



















Två porslinskålar från Fyndet på Åland


Babell mini kakfat från Fyndet



















Två glasflaskor från ett loppis



















En spatel från Sparhallen på Åland


















Två tyllar (en rund och en "stängd" stjärntyll) från Fyndet




















och två gamla Arabia-fat från ett loppis



















Det var allt!
//Matilda