tisdag 30 oktober 2012

Glutenfri kladdkaka



















De personer som är allergiska för gluten (alltså har glutenallergi) måste ju också få äta något gott bakverk! Eller om man får en glutenintollerant gäst och man inte kanske har glutenfritt mjöl hemma... Ja då kan man baka den här kladdkakan! I den här behöver man inget specialmjöl utan bara majsmjöl eller potatismjöl. Den blir inte lika kladdig som en vanlig kladdkaka och lite "tyngre", men riktigt gott tillsammans med en klick grädde och gärna lite bär. Jag hade röda vinbär till. Eller på rättare sagt :)
Receptet kommer från recept.nu med en ändring.

Glutenfri kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
2 dl socker (råsocker)
1 dl majsmjöl (eller potatismjöl som jag använde)
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
smör och kokosflingor att smöra och bröa formen med

Sätt ugnen på 200°c. Smöra och bröa en form (ca 22-24 cm i diameter) . Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner det smälta (avsvalnade) smöret. Blanda majs/potatismjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen i kaksmeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 min. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis "stannat". Ta ut kakan från ugnen och kyl den sedan i frysen i 20 min eller låt den stå över natten i kylen. Servera med vispad grädde. Jag bredde på vispad grädde, siktade över kakao och strödde på vinbär.

//Matilda

fredag 26 oktober 2012

Kall kaffedryck/drink

Jag tycker verkligen inte om kaffe. Det är beskt och... ja, inte gott, men i bakverk ger det en riktigt god smak om man använder det i måttliga mängder. Nå, igår hade det blivit kvar lite kaffe som hade kallnat så jag tänkte att jag testar en "kaffedrink". Och det blev faktiskt riktigt gott, det är ju ganska mycket mjölk där i, sedan är det sötat med lite florsocker, det har en liten chokladsmak och en inte alltför stark kaffesmak. Mums, testa det här! :)
Recept kommer från Arla (men har inte följt det helt).

Kall kaffedrink/Mockadrink:
1 glas

1/2 dl kallt kaffe
1 1/2 dl mjölk
1 tsk kakao
1 - 2 tsk florsocker
ev. vispad grädde

Blanda kaffe, mjölk, kakao och florsocker och vispa kraftig så att det bildas ett skum på toppen. Häll upp i glas och servera med ev. vispad grädde på toppen.


























//Matilda




onsdag 24 oktober 2012

Tips på bakverk?

Hej! Det har varit lite tyst här på bloggen pga. massor med prov, men nu börjar det snart ta slut. Och bara jag får kameran laddad kan jag ta och baka lite! :) Kommer i alla fall att komma lite recept efter halloween, eftersom jag ska baka lite halloween-bakverk!

Men nu undrar jag, har ni några tips på vad ni vill att jag ska baka? Något riktigt gott, lite ny inspiration!



















//Matilda

söndag 21 oktober 2012

Godaste chokladfudgen


Hittade ett recept på fudge från Arla, så jag tänkte att jag tar och testar det eftersom jag inte hade något annat att göra för tillfället! Och det blev bara såå gott! :) Mjuk, inte sådär smulig, len och en härlig chokladsmak, mums. Helt i min smak!
I receptet står det att det ska vara 8 dl socker för en hel sats, men det lät som lite för mycket för min smak så minskade sockermängden med ca 1 dl och tillsatte istället några rader mjölkchoklad. 
Men sen testade jag samma recept några dagar efteråt (gjorde 1/2 sats), på likadant sätt som första gången (att jag minska sockermängden och tillsatte mjölkchoklad), men då stelnade den i kastrullen och den blev helt hård, smulig och sockret ungefär kristalliserade sig... Vet någon vad som kan ha hänt? Kommentera gärna! Kan ju ha något med sockret att göra, men det lyckades ju ändå första gången... Mystiskt.

Nå, i alla fall, här kommer originalreceptet (hel sats, ca 50 st) och om ni vill testa det kan man ju experimentera lite själv :)

Chokladfudge:
5 dl mjölk
8 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt (använde flingsalt)
50 g smör
(1 msk vaniljsocker)

Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör så att det blir väl blandat. Koka upp och låt koka kraftigt i ca 25 min. Dra då och då med en trägaffel mot kant och botten. Prova om fudgen är färdig genom att mäta temperaturen på smeten eller genom att hälla några droppar smet i kallt vatten (kulprov). Fudgen är klar när temperaturen är 125°c eller när smeten kan formas till en kula. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smör och ev. vaniljsocker. Rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat något. Häll upp den i en smord form, ca 20x20 cm. Låt stelna. Skär i bitar och förvara i kylskåp. 






























//Matilda

lördag 20 oktober 2012

Baka till halloween!

Om man vill baka något till Halloween kan man göra dessa spökmuffins som jag gjorde förra året!
Vinbärsmuffins med chokladfyllning och täckt med marsipan/SP:



















//Matilda

torsdag 11 oktober 2012

Falsk kalvdans

Ja, som man hör på namnet har jag gjort en "falsk kalvdans". Om man ska göra en äkta kalvdans behöver man ju råmjölk, vilket jag har lite svårt att få tag på! Så jag fick alltså nöja mig med en falsk variant...
Men det blir riktigt gott tillsammans med min hemlagade vinbärs- och krusbärssylt (det går förstås bra att använda vilken annan sylt man vill)! Mina föräldrar som båda har smakat på den äkta kalvdansen sa att det nog liknande lite i smaken, men ändå inte helt.
Nå, gott blev det i alla fall och värt ett försök. Recept från Taffel.

Falsk kalvdans:
4 port.

7 1/2 dl mjölk
100 g mjölkpulver
2 ägg
1 krm salt
1 - 2 msk strösocker
1/2 tsk kardemumma eller 3/4 tsk mald kanel

Vispa samman mjölk, mjölkpulver, ägg, socker och kryddor. Häll smeten i en smord ugnssäker form.
Grädda i ugnen i 175°c tills kalvdansen stannat och fått fin färg, ca 45 minuter - 1timme.
Låt svalna. Ät ljummen eller rumstempererad.



















//Matilda

måndag 8 oktober 2012

Hemlagad mandelmassa

Att göra sin egna mandelmassa blir så mycket godare än butiksköpt och så vet man att det innehåller 100 % mandel och inte aprikoskärnor som man kan hitta i endel mandelmassor. Det är verkligen superenkelt att laga mandelmassa och går på "ett kick" :)
Receptet kommer från Kaffekalas.

Hemlagad mandelmassa
1 rulle

300 g mandelmjöl (eller skållad och skalad mandel som mals för hand)
100 g florsocker
1 msk vatten
1 krm vaniljpulver

Blanda mandelmjöl, florsocker och vaniljpulver i en skål.
Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en fast massa med händerna.
Rulla in mandelmassa i plastfolie så att det blir en rulle. Förvara i kylen.




















//Matilda

onsdag 3 oktober 2012

Glöm inte...

Ja, glöm inte bort den 4 oktober imorgon. Vet ni vad det är då? Jo, Kanelbullens dag förstås!
Då ska det bakas kanelbullar. Eller, jag har gått händelserna lite i förväg och bakade redan kanelbullar förra vecka, men det kommer i alla fall recept på klassiska kanelbullar imorgon.




















//Matilda